Σχοινούσα

Λίγα λόγια για τη Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές. Έτσι, οι κάτοικοι έκτισαν το χωριό της Παναγιάς, όπως αλλιώς αποκαλούν τη Χώρα από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, σε ύψωμα για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα. Τα σπίτια είναι κτισμένα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Τι θα βρείτε στη Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα νησί που ο επισκέπτης μπορεί να το απολαύσει με κάθε τρόπο. Μπορεί να χαρεί την υπέροχη θάλασσα κολυμπώντας με οποιοδήποτε καιρό στα κρυστάλλινα νερά, σε μια από τις 18 πανέμορφες παραλίες της. Να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές της, πεζοπορώντας, να ζήσει μια αξέχαστη βραδιά σε μια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γνωρίσει το δεκαπενταυγουστιανό πανηγύρι της Παναγιάς της Ακαθής, να γευτεί τα υπέροχα ντόπια φαγητά της, τα φρέσκα ψάρια και να διασκεδάσει στα γλέντια που διοργανώνονται στο νησί.

Το νησί φημίζεται για τη βραβευμένη φάβα του καθώς και τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα του (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, λαδοτύρι, ξινομυζήθρα, κοπανιστή και αμπελοφάσουλα) τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα τοπικά μαγαζιά και τους παραγωγούς τους. Ακόμη παράγει οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα, σιτάρι, κριθάρι και σταφύλια.

Στην Σχοινούσα ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει σε 18 διαφορετικές παραλίες. Μπορεί να κάνει πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία, υποβρύχια ελεύθερη κατάδυση, canoe cayak.

Οι μικροί μας επισκέπτες μπορούν να χαρούν την πρότυπη παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στο κατάλυμα. Μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο μέσα στον χωριό καθώς αυτό πεζοδρομείται από τις 20.00 έως τις 07.00…..

Στη Σχοινούσα θα φας καλά όπου και αν πας. Όλα τα μαγαζιά του νησιού προσφέρουν ποιοτικό φαγητό και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς..

Το βράδυ θα περπατήσεις στη Χώρα ή θα κάτσεις για ένα ρακόμελο στο ‘Χαρά’…Αν είσαι τυχερός θα πετύχεις ένα παραδοσιακό γλεντάκι στο ‘Καφενείο’ και θα χορεύεις μέχρι το πρωί..